Motorna ulja - Najbolje cijene motornih ulja i maziva najboljih svjetskih brendova - Kipor stroj d.o.o. - VaÜ internet preglednik zahtjeva noviju verziju Adobe Flash Playera.

Get Adobe Flash player

Deklaracija motornih ulja

Za one kojima je deklaracija na pakiranju motornog ulja samo lista skraćenica i brojeva, u nastavku slijedi ponešto korisnih informacija.

Kada birate ulje za svoj automobil vrlo je va┼żno uzeti u obzir kriterije koji se odnose na podru─Źje primjene koju definiraju API i ACEA specifikacije, te prema klasifikacijama viskoznosti koje se temelje prema SAE standardu, a isti se odre─Ĺuje na osnovi temperature okoline i stupnja iskori┼ítenosti motora.

 

Oznaka SAE

SAE specifikacija (Society of Automotive Engineers) odre─Ĺuje proto─Źnost ulja pri visokim i niskim temperaturama.

Svako motorno ulje mora biti u─Źinkovito bez obzira u kakvim ekstremnim uvjetima djelovalo, kao npr. temperatura ime─Ĺu – 30╦ÜC do +40╦ÜC. Tako brojka prije oznake W (winter-zima) pokazuje pona┼íanje ulja na niskim temperaturama, a broj iza oznake W pona┼íanje ulja na visokim temperaturama. Dakle, informacije o viskozitetu opisuju pona┼íanje ulja pri promjeni temperature.

Pri vi┼íoj temperaturi ulje postaje te─Źno; proto─Źnije je. U gradskoj vo┼żnji ili vo┼żnji u slobodno vrijeme i kad je temperatura zraka visoka, motor trpi visoke temperature. Stoga je va┼żno koristiti ulje koje je dovoljno viskozno da ┼ítiti motor od visokih temperatura. To svojstvo se mjeri sa SAE specifikacijom.

Oznaka API

API (American Petroleum Institute) standard klasificira ulje prema razli─Źitim kriterijima kao ┼íto su deterd┼żentska svojstva, otpornost na tro┼íenje, antikorozivna svojstva i sl. i prema njegovoj upotrebi i performansama.

Kada je ulje namijenjeno benzinskim motorima koristi se slovo S, a za dizel motore slovo C. Kako se vremenom performanse motora konstantno poboljšavaju usvojeno je pravilo da se kategorijama S i C dodaju dopunske oznake (slova abecede), koja objedinjuju novu klasu API standarda.

Motorna ulja koja pripadaju S klasi imaju dopunske oznake od slova A do slova L, koje ozna─Źava motorna ulja najnovije generacije benzinskih motora i sadr┼żi najvi┼íu razinu kvalitete.

Motorna ulja iz C kategorije imaju dopunske oznake od slova A do slova G, a ono ozna─Źava najnovije generacije dizel motora i izrazito je kvalitetno.

Broj─Źana oznaka koja slijedi nakon dopunske oznake (tu se radi o daljim slovima abecede) to je kvaliteta ulja bolja. Npr. ako usporedimo API SE i API SH, API SH je mnogo bolje kvalitete i performansi.

Oznaka ACEA

Udru┼żenje europskih proizvo─Ĺa─Źa automobila (The European Automobile Manufacturers’ Association) je razvilo standard pod imenom ACEA koji se javlja u obliku koda (kategorija/klasa).

Postoje tri ACEA kategorije: dvije za lakša vozila (kategorija A ili B za benzinske ili dizel motore te kategorija C za benzinske i dizel motore koji udovoljavaju EURO 4 standardu). Treća kategorija se odnosi na dizel motore komercijalnih vozila (kategorija E).

EURO standardi

Standardi Europske Unije koji odre─Ĺuju maksimalna ograni─Źenja emisije ┼ítetnih plinova na snazi su od 1990. godine: Euro 1 (1993), Euro 2 (1996), Euro 3 (2000), i Euro 5 (2008).

Bazna ulja

Djelovanje i karakteristike se razlikuju od maziva do maziva. Jedina zajedni─Źka karakteristika je ta ┼íto imaju osnovni sastojak koji se zove ‘bazno ulje’ koje ─Źini 75%-80% ulja koje mo┼że biti mineralnog (naftnog) ili sintetskog podrijetla.

Atest proizvo─Ĺa─Źa

Nakon testiranja djelotvornosti, ulja i maziva atestiraju proizvo─Ĺa─Źi motornih vozila, kao ┼íto su: Mercedes-Benz, Renault, Peugeot, Volkswagen, Citro├źn, Ford, Fiat, Porsche, BMW, MAN, MB, Volvo, Renault Truck…

Kontakt

Adresa

Bani 73 a, Buzin, 10010 Zagreb

 

Tel. 01 6671 599 : Fax. 01 6671 599

 

e-mail. info@motorna-ulja.hr

Motorna ulja